Dům u hřbitova

Rašovice
okres Vyškov

Koncová parcela na návrší se hřbitovem. Umístění domu ve svahu nad linii původní vesnické zástavby. Přírodní prostředí a daleké výhledy do krajiny. Využití přirozeného reliéfu svažitého pozemku - jednoduchý dřevěný hranol je posazen na betonovém soklu, zapuštěném do svahu a čtyřech sloupech. Prostor pod domem vytváří velkou terasu s bazénem. Orientace domu k slunci na jih a západ - propojení okny do korun stromů, panoramatické výhledy. Přísná modulovost domu, vycházející z výrobního formátu obkladových desek - navozuje řád a jasný provoz.

Z exteriéru strohý a nenápadný - šedá fasáda, černé sloupy a rámy oken, z dálkových pohledů splývá s přírodou. V interiéru teplý a útulný - stěny, stropy a nábytek a posuvné dveře z dýhovaných laťovek, omyvatelné stěny ze žlutých HPL desek, na podlaze žluté marmoleum. Žlutá barva prostupuje do exteriéru při stažení žaluzií.
Z terasy pod domem vstup do betonového soklu se vstupní halou a pracovnou. V horním podlaží centrální obytný prostor - z něj přístupné dva pokoje, koupelna a lodžie. Pod vstupní terasou zapuštěný sklep a bazén.

Sokl z betonových tvárnic a dva tuhé rámy s dřevěnými sloupy  - vynášejí hmotu dřevostavby. Stěny a stropy z velkoplošných sendvičových panelů a dřevovláknitou izolací. Na fasádách cementotřískové desky, zelená střecha. V létě stínění okolními stromy, venkovními žaluziemi a roletami. Přehřívání zabraňuje zelená střecha a dřevovláknitá izolace. V chladném období pasivní zisky velkými okny, vytápění elektrickými podlahovými fóliemi a krbovými kamny.

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům v Drnovicích

okres Vyškov

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Penzion pro seniory

Opava
architektonická soutěž

Zvolené řešení preferuje kvalitnější jižní orientaci domů a především větší míru soukromí. Chodby jsou orientovány do ulice a na sever, jsou osvětlené prostřednictvím vykonzolovaných prosklených arkýřů, které současně mohou sloužit pro setkávání obyvatel a pro umístění živých rostlin. Vyčnívající arkýře tvoří protiváhu protější fasádě se zapuštěnými lodžiemi. Každý byt je umístěn v jedné šestimetrové sekci a kolmo k fasádě v jednom sedmimetrovém modulu. Plocha bytu je 39 m2 včetně lodžie s dřevěnou palubou o šířce 3 m a hloubce 2,3 m.

Výsledné hmotové řešení vychází z minimalistických principů. Oživení jednoduché formy bílých ploch fasád je dosaženo na obytném průčelí šachovnicovým vybráním zelených otvorů lodžií a na průčelí komunikačních chodeb přidáním zelených zasklených arkýřů jako prostoru pro setkávání obyvatel.

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům v lese

Lhota u Dříš
Praha - východ

Koncepce domu vychází z přírodního prostředí. Nízká přízemní hmota je umístěna v zahradě mezi vzrostlými borovicemi tak, aby byly v co největší míře zachovány - vytváří vertikálu mezi horizontálami. Střecha domu je osázena zelení - trávy a byliny z okolí domu vytvářejí louku na střeše. Fasády domu jsou obloženy dřevem -  dřevo umocňuje splynutí s přírodním prostředím.

Dispozice domu je definována tvarem písmene L. Před vstupem do domu je řešeno parkování pod přístřeškem, ze zádveří je přístupná hala, která kříží provozy klidové a společenské části domu. Společenská část je tvořena otevřeným prostorem s funkcí jídelny, obývacího pokoje a částečně oddělené pracovny. Křídlo obytné části má celoprosklené stěny, které zcela propojují interiér se zahradou.  Ložnice, dětské pokoje a koupelna jsou přístupné z chodbové šatny v druhém křídle domu.

Dům je realizován z dřevěného fošinkového systému v kombinaci s ocelovými sloupy. Obvodovou stěnu tvoří dřevěné hranoly se ztužujícím záklopem z desek OSB, které byly na stavbu dováženy ve velkoplošných stěnových dílech. Zastřešení je provedeno z lepených nosníků s bedněním.

Stěny i střecha jsou zatepleny dřevovláknitou tepelnou izolací, zevnitř zaklopeny sádrokartonem. Vnější stěny jsou obloženy dřevěnými fošnami, fasáda i střecha jsou provětrávány. Vytápění domu je podlahové, doplněné o systém řízeného větrání s rekuperací tepla.

foto: Filip Šlapal

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Neviditelný domek

Úvaly u Prahy

Domek se nachází na pozemku uprostřed zástavby rodinných domů, situován tak, že všechny obytné místnosti jsou velkými okny otevřeny do zahrady. Dům je malý, kompaktní, přízemní a z ulice téměř neviditelný.

Jednoduchá nízká hmota domu je lemována mírnou pultovou střechou s šedou PVC krytinou, která je ve štítech stažena až k zemi. Přesazení střechy v průčelích, která jsou obložena tmavě šedými fasádními deskami Cembonit, vytváří krytí terasy a vstupu.

V domě jsou dva byty - byt majitelky velikosti 2+kk a pronajímatelná garsonka.

Konstrukce domu je montovaná ze sendvičových panelů na bázi dřeva. Dům je díky kvalitnímu zateplení obvodového pláště energeticky úsporný. Vytápění je elektrickými přímotopy, doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna.

foto: Filip Šlapal

 

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům v betonu

Praha - západ

Dům je koncepčně navržen jako přízemní jednoduchý protáhlý hranol z betonových pohledových tvárnic. Plná zděná hmota je směrem do zahrady odlehčena ustoupením proskleného průčelí, které vytváří krytý prostor pro terasu.

Ekonomické řešení dispozice z třímetrových modulů se promítá do minimalistického výrazu stavby. Při vstupní části domu je umístěna garáž pro dvě auta, vedle ní je kryté závětří. Dispozice domu je charakteristická protáhlou chodbou - šatnou, z níž jsou přístupné všechny obytné místnosti, což umožnilo jejich přímé propojení s terasou lemující jihovýchodní stranu domu.

foto: Filip Šlapal

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům ve svahu

Libčice
Praha - západ

Koncept domu vychází z atypického prudce svažitého skalnatého svahu a ze zadání vyřešit rodinný dům se třemi bytovými jednotkami.

Dům je navržen jako jednoduchá třípodlažní kostka, kde je v přízemí umístěné parkovací stání, v druhém podlaží jsou dva byty velikosti 2 + kk a v třetím podlaží je byt investora velikosti 3 + kk. Návrh využívá svažitého terénu a z každého bytu je skrze terasy přístupná zahrada. Půdorysné řešení je úsporné, interiér je maximálně propojen s exteriérem, velká okna umožňují výhledy do okolní krajiny.

Pro statické zajištění svahu je přízemí část domu postavena z betonových tvárnic. Vše ostatní je montovaná dřevostavba ze sendvičových panelů. Dům je díky kvalitnímu zateplení obvodového pláště energeticky úsporný. Vytápění je elektrickými přímotopy, doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna.

foto: Petr Hejna

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Švabinského zahrady

Olomouc

Soubor pěti rodinných domů

Osu urbanistické kompozice tvoří společná komunikace k domům. Ke komunikaci je přiřazeno pět rodinných domů, vytvářejících skupinu, vhodně začleněnou do okolní rozptýlené zástavby. Nová komunikace navazuje na stávající silnici (ulice Švabinského) a umožňuje přístup automobilem ke všem rodinným domům na pozemku. Domy jsou přizpůsobeny měřítkem a velikostí okolnímu prostředí. Při návrhu rodinných domů je maximálně využito půdorysné plochy s jednoduchým a přehledným dispozičním řešením. Ke každému domu patří malý pozemek se zahradou, bez oplocení. Domy mají kompaktní jednoduchý výraz. Velké prosklené plochy propojující interiér se zahradou a umožňující pasivní sluneční zisky.

Při výstavbě souboru je využito progresivní technologie výstavby ve formě prefabrikované prostorové konstrukce. Buňky z ocelových profilů jsou vyrobeny včetně izolace a výplní otvorů a na stavbě smontovány.

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům 2 v 1

Šebrov
Brno - venkov

Koncept domu vychází ze zadání vyřešit na pozemku dvougenerační bydlení, což je v dnešní době výjimečné. Místo původního záměru stavebníka postavit dva domy vedle sebe jsme při využití svažitého pozemku navrhli „dva domy na sobě“. Domy jsou navzájem provozně oddělené se samostatným vstupem a samostatnou terasou, navazující na vlastní část zahrady. Návrh využívá svažitého terénu: v úrovni ulice je společný vstupní dvůr s garáží, v další úrovni je dům rodičů orientovaný na západ a nad ním je křížem posazení dům mladé rodiny orientovaný k jihu.

Půdorysné řešení je úsporné, interiér je maximálně propojen s exteriérem, velká okna umožňují výhledy do okolní krajiny.

Dům je realizován jako energeticky úsporný. Konstrukčně jde o dřevostavbu ze sendvičových panelů. Je vybaven systémem teplovzdušného vytápění a větrání s rekuperací se zemním výměníkem pro předehřev a ochlazování vzduchu. Doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna.

foto: Martin Zeman

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům mezi stromy

Černožice

Dům působí jednoduchým dojmem, jeho výraz je založen na kultivovaném tvaru a kompozici oken. Vzhledem k malým půdorysným rozměrům domu je dispozice stavby maximálně úsporná. V přízemí je obytný prostor spojený s kuchyňským koutem, patro tvoří dva pokoje, jeden menší a jeden větší. Větší pokoj mohou majitelé později podle potřeby rozdělit na dvě místnosti. Obvodové stěny a střešní plášť jsou z dřevěných sendvičových panelů. Tím jsou zajištěny výborné tepelně izolační vlastnosti domu a nízká energetická náročnost.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Vila na kopci

Dolní Dobrouč

Dům je umístěn na kopci s výhledem do krajiny na všechny strany. Dvoupodlažní hmota ve tvaru písmene T má spodní podlaží zapuštěno do terénu. Výsledkem je potlačení hmoty domu v dálkových pohledech, takže působí jako přízemní. Horní podlaží je na konci odlehčeno vysunutím nad spodní.  

Garáž je umístěna nezávisle na hmotě domu v nejnižším místě pozemku. Vstup do domu je v úrovni suterénu. V suterénu je technické zázemí, domácí kino a sauna. Vstupní hala je propojena schodištěm s halou v úrovni přízemí. Jižní přízemní křídlo domu tvoří propojený obytný prostor, napojený na venkovní terasu. Z obytného prostoru je přístupné ložnicové křídlo s pracovnou.

Nosnou konstrukci tvoří stěny z cihelných bloků Porotherm SI a keramické stropy. Výraz domu je založen na neutrální světle šedé omítce domu s jednoduchou kompozicí okenních otvorů a hliníkovými rámy oken.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům na louce

Semily

Dům je postaven v podhorské oblasti. Měřítko a charakter domu vycházejí z prostředí rozptýlené venkovské zástavby. Vnitřní prostor je spojený s krajinou velkými plochami oken. Součástí domu je krytá veranda s vyhlídkou na hory.  

Dům je určen k bydlení. Vnitřní prostor domu je otevřený a je vymezen pouze obvodovým pláštěm. Základním prostorem domu je obytný ateliér s galerií v podkroví. Místnosti zázemí domu jsou sestavené do malého uzavřeného bloku v krajním poli dispozice. Dřevěný přístřešek podél celého domu plní funkci krytého stání pro auto a obytné terasy.

Dům byl konstrukčně navržen jako stavebnice z dřevěného skeletu a obvodového pláště z hliníkových panelů s tepelně izolační výplní. Dřevěná konstrukce je v interiéru pohledově přiznaná. Povrch stěn a střechy z vnějšku i zevnitř tvoří hliníkový plech. Půdorys domu je 6 x 18 m s konstrukčními poli v modulu po 3 m. Stavba byla osazena na betonových patkách, které zvedají dům nad terén tak, aby byl stavební zásah do krajiny co nejmenší.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Rodinný dům

Kroměříž

Dům se nachází na úzkém pozemku uprostřed starých zahrad. Tomu odpovídá podlouhlá hmota domu, uzavřená k sousedům a otevřená do zahrady.

Stavba působí kompaktním dojmem, její výraz je založen na masivním tubusu s tónovanými skly v průčelích. Na uličním průčelí je zavěšen přístřešek pro auta. Prosklené průčelí do zahrady stíní dřevěná pergola. Obytné místnosti propojují se zahradou terasa a balkón.

Svislou nosnou konstrukci tvoří dvě podélné obvodové stěny z tvárnic Porotherm 44SI, splňující vysoké nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěn. Strop a střecha jsou z ŽB panelů. Vnitřní konstrukce tvoří nenosné příčky. Pláštěm jsou zajištěny výborné tepelně izolační vlastnosti domu - s nízkou energetickou náročností.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Rodinný dům

Mořina

Dům se nachází na pozemku uprostřed zástavby rodinných domů. Charakterem venkovské zástavby  vyhovuje přísným požadavkům CHKO Český kras.

Celé opláštění domu - obvodové stěny a střešní plášť - jsou z dřevěných sendvičových samonosných panelů s izolační výplní. Tím jsou zajištěny výborné tepelně izolační vlastnosti domu bez tepelných mostů - s nízkou energetickou náročností. Dům byl navržen s ohledem na ekonomické možnosti mladých manželů.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Rodinný dům

Hronov

Skromná, jednoduchá a strohá tvář domu do ulice. Komfortní, příjemná a vlídná tvář domu do zahrady. Společenská otevřená dispozice v přízemí, soukromí pokojů v patře. Pevný bod stavebníka v rodném městě.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Rodinný dům

Hronov - Žďárky

Dům uprostřed dramatické krajiny. Hmotová kompozice v duchu tradičního uspořádání venkovských stavení. Jednoduché hmoty moderní stavby. Průsvitné barevné okenice. Střídání charakteru vnitřních prostor, stále se měnící obrazy vnímání.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Dům v zahradě

Kroměříž

Stará zahrada se vzrostlými stromy. Sklo a přírodní materiály. Volná variabilní dispozice s galerií a prosklenými stěnami. Kontakt zevnitř ven do zahrady, kontakt uvnitř mezi jednotlivými prostory. Krásné světelné efekty. Kus nábytku v zahradě.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

Řadové domy

Rudník

Startovní bydlení pro mladé lidi. Úzké údolí s frekventovanou komunikací. Tři bloky řadových domů a protihluková stěna. Klidné vnitrobloky a příroda. Jednoduchý tvar domů. Materiál pláště fasády a velké plochy oken. Nízkorozpočtové bydlení se státní dotací.

foto: Ester Havlová

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive

img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive
img-responsive